Thursday, October 16, 2014

Mari menguruskan sampah dengan cara yang bersih

Wahai negaraku yg dicintai, bilakah agaknya negaraku Malaysia akan menjadi sebuah negara yang bersih? Bagi aku selagi kita semua tiada kesedaran di smping kuatkuasa undang2, selagi itulah kita akan hidup dalam keadaan sekrang....

Sejak dulu lagi aku tertanya-tanya bagaimanakah caranya menguruskan sampah supaya tidak kotor dan busuk..... Jawapan kepada soalan tersebut terjawab apabila aku menetap di Jepun selama 2 bulan..... Kini aku inigin berkongsi cara mengurus sampah supaya tidak berbau busuk dan kotor....

Cara ini aku adaptasi daripada cara di Jepun supaya sesuai dgn cara aku di Malaysia... Sebenarnya bukanlah sampah tidak langsung berbau busuk dan kotor tetapi lebih kepada kurangnya bau busuk dan kurannya kotor sampah kita.... Sekaligus tong smapah kita tidaklah terlalu kotor....

1. Pastikan sampah adalah kering sebelum dimasukkan ke dalam tong sampah.... Ini kerana air merupakan unsur yang menyebabkan berbaunya busuk.....
2. Bersihkan sampah seperti pembalut plastik (seperti ais krim, coklat, biskut, sambal, dan sebagainya)..... Selepas itu, keringkan dan barulah masukkan ke dalam tong sampah.....
3. Jika pembalut plastik tidak dapat dibersihkan dan masih kotor tetapi tidak begitu basah, masukkan ke dalam tong sampah berlabel biasa...
4. Untuk kotak susu, tin minuman dan sebagainya, pastikan dibasuh terlebih dahulu dan keringkan sebelum dimasukkan ke dalam tong sampah.....
5. Sampah organik seperti lebihan makanan, sayuran dan sebagainya, pastikan dimasukkan ke dalam jaring smpah dan dibersihkan sedikit.... Ini bagi mengelakkan terlekatnya sisa sambal, cili, dan sebagainya dan akhirnya menyumbang kepada terhasilnya bau yang tidak menyenangkan....
6. Sampah organik tidak boleh dibiarkan terlalu lama dikeringkan di suhu bilik kerana kemungkinan lalat datang menghinggap dan mengeluarkan hasil perkumuhannya... Ini boleh menyebabkan wujudnya ulat sampah.... Dicadangkan keringkan semalaman sahaja bg mengelakkan perkara tersebut...  sampah organik yg telah dibersihkan dan dikeringkan hendaklah dibuang dalam tempoh 3 hari....


Tong sampah dibahagikan kepada 3 kategori, dari kiri: kertas, plastik dan sampah biasa

Tong sampah khas untuk kertas. Semua perlu dibersih dan dikeringkan terlebih dahulu terutamanya kotak susu.
Tong sampah khas untuk plastik. Plastik seperti pembalut ais krim, plastik bungkusan yang kotor dan berminyak perlu dibersihkan dan dikeringkan terlebih dahulu. Jika kotoran degil seperti minyak yang tidak mahu tanggal, masukkan ke dalam kategori sampah biasa.

Tong sampah kategori ini adalah untuk semua sampah yang kotor tetapi kering seperti tisu yang digunakan untuk lap kekotoran, pembalut makanan yg berminyak tidak mahu tanggal dan seumpamanya. Sebelum masukkan ke dalam tong ini, pastikan sampahnya tidak berair. Ini kerana air boleh menyebabkan bau busuk.

Jaring ini digunakan untuk sampah organik (berasaskan haiwan dan tumbuhan) seperti sisa makanan dan tulang ikan/ayam. Pastikan sisa makanan dialirkan air bagi memastikan tiada kotoran seperti minyak melekat. Selepas itu, keringkan semalaman dan bolehlah dimasukkan ke dalam Tong Sampah Biasa. Pastikan sampah ini tidak melebihi 3 hari bagi mengelakkan berulat.

Jaring ini boleh didapati di mana-mana kedai Daiso.

Kesimpulannya, sampah-sampah hendaklah dibersihkan drp segala kekotoran yang boleh dibasuh (seperti sambal, kuah, susu, dan sebagainya).... Sesudah itu, keringkan sedikit sehingga tiada air yang bertakung di dalam sampah tersebut.....

Walaupun di Malaysia, setahu aku (maaf kalau silap) tiada kontraktor sisa pepejal / kutip sampah atau lebih dikenali sebagai lori sampah yang mengasingkan sampah mengikut kategori semasa kutip dari rumah ke rumah..... Tetapi dengan mengamalkannya sekurang-kurangnya rumah kita berada dalam keadaan bersih, tidak berbau, mengurangkan risiko berulat dan sekaligus dpt mengubah mentaliti sampah itu busuk dan lori sampah dpaat mengurangkan bau busuk..... Dan akhirnya udara di Malaysia akan kembali bersih dan segar...





No comments:

Post a Comment